Az emberi szexualitásnak számtalan megnyilvánulási formája, külső és belső megélése van, amelyek radikálisan eltérhetnek egymástól. Különböző pszichológiai iskolák más-más módon igyekeznek tipizálni, definiálni a szexuális vágyakat és ezek megélési formáit.

A modellek közül hozzám nagyon közel áll Jaiya Ma, amerikai szexológus pár éve megfogalmazott erotic blueprint elmélete.

Ő 5 fő szexuális „típust”, vágykeltő „mozgatórugót”, mintázattípust különböztet meg, amelyek különböző mértékben szinte mindenkiben jelen vannak. A legtöbb embernél az ötből van egy-két dominánsabb szín, és előfordul az is, hogy valakiből szinte teljesen hiányzik egyik-másik.

Az energetikai típusúak számára a legfontosabb mozgatórugó a partnerrel való kapcsolódás minősége, az, hogy mennyire tudják érezni, figyelni a másikat, és hogy a másik mennyire figyel rájuk. Nagyon érzékenyek tudnak lenni apró rezdülésekre; mások számára alig érzékelhető impulzusok is kizökkenthetik, vagy felpörgethetik őket. Nagyon fontos számukra, hogy vágyjanak rájuk, de ha pressziót, kényszert éreznek, akkor gyorsan menekülnek, lekapcsolódnak saját vágyukról. Sok energetikai típusú ember nyitott a különböző spirituális irányzatok (pl. tantra) felé, de teljesen racionális világnézetű emberek is lehetnek energetikai típusúak.

A szexuális típusúak számára a szex alapvetően egy racionális és szinte matematikailag leírható, elsősorban testi szükséglet, amelynek egyedi mennyisége, módja és a hozzá passzoló partner elég jól körvonalazható az egyén számára. Ha ilyennel találkoznak, akkor nagyon elégedettek tudnak lenni.  Világosan és átláthatóan működnek, legtöbbször ők azok, akik problémák esetén azt mondják, hogy velük minden rendben van, csak a partnerüknél „romlott el” valami. Saját teljesítményükben bekövetkezett változásaikat gyakran nehezen élik meg, benne tudnak ragadni egyfajta teljesítménykényszerben.

A szenzuális (érzéki) típusúak számára sokkal szélesebb fogalmat rejt a szex, mint magát a közvetlen testi tevékenységet és legalább olyan lényeges a szexhez vezető út, valamint a szex körülményei, mint maga a szex. Kiemelten fontos számukra a környezet, az illatok, a textúrák, a fények, a saját és partner testének tisztasága, a hangok, a zene és számtalan egyéb tényező, ami „hangulatba” tudja hozni őket, illetve aminek hiányában nem tudják átadni magukat a szexnek.

A kink típus magyar fordítása nehezen adja vissza az eredeti jelentést, mivel a kink leginkább perverznek, pajkosnak lenne fordítható, de az összes olyan „nem hagyományos” vágyú embert magába foglalja, akik számára ez a részük a legmeghatározóbb szexualitásukban. A kink jellemzője, hogy a számára fontos terület – a saját megítélése szerint – valamilyen szinten társadalmilag legalább kicsit furcsa, vagy akár tabusított. Például az is előfordulhat, hogy egy olyan környezetből jövő egyén számára, ahol az orális szex határfeszegető, vagy tiltott, akár ezt is kinkként élheti meg.

A kinknek két nagyobb típusa van: a pszichikai és fizikai. A fizikai oldalhoz tartoznak például a BDSM játékok (kötözés, fegyelmezés; dominancia, szubmisszivitás; szadizmus, mazochizmus) nagyobb része, vagy a különböző ruha- és anyagfétisek (pl. bőr, latex, szőrme stb.), a tárgyfétisek és még számtalan dolog. A pszichés vonalhoz tartoznak a dominancia játékok, a beszéd- és történetfétisek (narratofília), különböző határfeszegető szerepjátékok stb.

A kink blueprintű emberek legnagyobb nehézsége a szégyenérzet. Sokan defektesnek, elfogadhatatlannak, soknak érzik azokat a vágyaikat is, amelyeket megfelelő partnerrel, védett környezetben kiteljesedve élhetnének meg.

A legösszetettebb az alakváltó típus, amelynél mind a négy korábbi szín egyszerre van jelen markánsan. Ők azok, akik elméletben bármelyik típusú partnerhez könnyűszerrel tudnak kapcsolódni, nagyon sokféle játékra nyitottak. Vannak alakváltók, akikben egy-egy szín erősebben jön fel biológiai ciklusuk egyes szakaszában, de közös bennük, egy idő után unalmassá válhat számukra még a legjobb minőségű, de csak egyfajta szex. Nagyon szeretik a változatosságot, a fixkeret-nélküliséget, remekül tudnak alkalmazkodni mindenféle helyzethez, ugyanakkor mindegyik típus nehézségei érinthetik őket.

 Ha az ember ezeknek a különböző, a sajátjától sokszor igencsak eltérő „szexnyelv”-eknek (blueprintek) a működését megismeri, átgondolja, akkor könnyebben megértheti, hogyan módon „működik” másképp a szeretett partnere, hol beszélnek el esetleg egymás mellett, vagy miért szürkült be, vagy akár múlt el teljesen a vágy közöttük. A Jaiya Ma módszerére épülő terápia a szexuális önismereten túl arra is sok lehetőséget kínál, hogy akár a párok is megismerhessék, hogyan tudnak jobban egymásra hangolódni és megadni egymásnak azt, amire valóban szükségük van a szexben.

***

A fentiekből jól látszik, hogy az emberi szexualitás, szexuális ízlés sokkal nagyobb változatosságot mutat, mint azt elsőre gondolnánk. Ahhoz, hogy teljes, tápláló és minden szempontból kielégítő legyen a szexuális életünk, először is saját vágyaink feltérképezésre, testünk és belsőnk működésének megismerésére van szükség és persze arra, hogy ezeket a dolgokat egyenesen, játszma- és szégyenmentesen tudjuk kommunikálni partnereink és partnerjelöltjeink felé is.

kép: https://missjaiya.com/

Az írás korában megjelent már a Szabadnem blogon is.